Ympäristöterveydenhuolto - ennaltaehkäisyä ja viranomaistyötä

Ympäristöterveydenhuollon tehtävänä on ylläpitää ja edistää väestön terveyttä erilaisin elinympäristöön kohdistuvin toimenpitein. Ympäristöterveydenhuollon perusasioihin kuuluvat mm. hyvänlaatuinen juomavesi ja ravinto sekä terveellinen ja turvallinen elinympäristö.

Ympäristöterveydenhuolto vastaa elintarvikevalvonnasta, ympäristöhygieenisestä valvonnasta, tupakkalain noudattamisen valvonnasta, nikotiinivalmisteiden vähittäismyynnin valvonnasta sekä eläinlääkintähuollosta ja eläinsuojelusta.

Lisäksi tehtäviin kuuluu neuvoa ja ohjata lainsäädännön piiriin kuuluvia toiminnanharjoittajia sekä kuntalaisia ja yhteistyöviranomaisia.

Tunturi–Lapin ympäristöterveydenhuollon toiminta-alueena on Enontekiö, Kittilä, Muonio ja Sodankylä. Alueella toimii tällä hetkellä 5 eläinlääkäriä ja 3 terveystarkastajaa.

Ympäristöterveydenhuollon toimipisteiden yhteystiedot löydät täältä

Eläimen omistajan varautuminen koronan aiheuttamaan poikkeustilanteeseen

 

Eläimen omistajan tulisi varautua tilanteeseen, jossa ei ole enää kykeneväinen huolehtimaan eläimestään.

Mikäli omistat lemmikin tai tuotantoeläimiä etkä kuulu lomituspalveluiden piiriin, varaudu omaan sairastumiseesi seuraavien ohjeiden mukaisesti:

 

 • varaa eläimelle juomavettä sen pitopaikkaan useamman päivän varalle.
 • laadi luettelo omistamistasi eläimistä ja niiden pitopaikasta, myös ulkona pidettävistä eläimistä
 • kirjaa eläimen väliaikaisesta hoidosta vastaavan henkilön yhteystiedot näkyville. Mikäli sovittua hoitajaa ei ole, ilmoita sekin.
 • laita kirjaamasi tiedot ulko-oven välittömään läheisyyteen, esim. eteiseen, mistä ne on helppo havaita.

 

Tiedot tulisi löytyä ainakin talouksista, joissa eläimen hoitamisesta vastaa vain yksi henkilö. Tarvittaessa eläimelle järjestetään tilapäinen hoito viranomaisen toimesta.

Mikäli eläimen epäillään jääneen ilman hoitoa, tulee ottaa yhteyttä seuraaviin kunnaneläinlääkäreiden numeroihin:

 • Sodankylä: 0400 398 975 ja 040 570 8223
 • Kittilä: 0400 393 503
 • Muonio ja Enontekiö: 040 662 1452 ja 040 865 3766
 • Päivystysaikana (arki-iltaisin ja viikonloppuisin): 020 692 699 tai poliisi 112

 

Ympäristöterveydenhuollon toiminta korona-epidemian aikana

Tunturi-Lapin ympäristöterveydenhuollon terveystarkastajat ovat siirtyneet etätöihin. Tavoitat heidät työaikana puhelimitse ja sähköpostitse.

Noudatamme toiminnassamme valtakunnallisia ohjeita. Korona-epidempian aikana emme tee valvontasuunnitelman mukaisia tarkastuksia, mutta kiireelliset ja välttämättömät tarkastukset tehdään hygienia-ohjeita noudattaen ja tarvittaessa henkilönsuojaimia käyttäen. 

Välttämättömiä ja kiireellisiä tarkastuksia ovat mm:

- ruokamyrkytysten ja -epidemioiden selvittäminen ja niihin liittyvät tarkastukset ja näytteenotot.

- talousveden laadun poikkeamat sekä talousvesivälitteisten epidemoiden selvittäminen ja niihin liittyvät tarkastukset ja näytteenotot

- muiden elintarvikevaaratilanteiden ja takaisinvetojen hoito ja niihin liittyvät tarkastukset ja näytteenotot.

- elintarvikkeiden vientiin ja tuontiin liittyvät tarkastukset ja näytteenotot sekä vientitodistusten myöntäminen.

- tarkastukset, silloin kun epäillään vakavaa lainsäädännön rikkomista.

- kuntien vastuulla oleva lihantarkastus

- lisäksi muut välttämättömiksi katsottavat tarkastukset, esim. toiminnan aloittamiseen liittyvät hyväksymistarkastukset

 

Elintarvikealan toimijoille on Ruokavirasto koonnut vastauksia yleisimpiin kysymyksiin sivuilleen. 

https://www.ruokavirasto.fi/yritykset/elintarvikeala/elintarvikealan-yhteiset-vaatimukset/usein-kysyttya-covid-19-koronaviruksesta--elintarvikealan-yrityksille/ 

 

Outi Romakkaniemi

ympäristöterveyspäällikkö

 

OHJEITA ASIAKKAILLE ELÄINLÄÄKÄRISSÄ ASIOINTIIN

Eläinlääkäritoiminta kaikissa Tunturi-Lapin ympäristöterveydenhuollon yhteistoiminta-alueen kunnissa (Enontekiö, Kittilä, Muonio, Sodankylä)  jatkuu lähes normaalina. Pyydämme kuitenkin asiakkaita huomioimaan seuraavat asiat: 
 
 • jos olet sairas, pyydä joku muu tuomaan eläin vastaanotolle
 • pese kädet saapuessasi vastaanoton odotustilaan. Tarjolla on myös käsidesiä, käytä sitä tullessasi ja poislähtiessäsi.
 • pidä riittävä etäisyys eläinlääkäriin
 • tule vastaanotolle yksin, älä tuo mukanasi ylimääräisiä henkilöitä 
 • jos olet ollut ulkomailla lähiaikoina, pyydä joku muu tuomaan eläin vastaanotolle
 
Kiireelliset potilastapaukset hoidetaan tilanteesta riippumatta, mutta vaativien toimenpiteiden ajanvarauksia joudumme mahdollisesti siirtämään myöhemmäksi. Mikäli henkilöstöä sairastuu, joudumme karsimaan toimintaa kiireettömästä potilastyöstä ja keskitymme tällöin vain kiireellisiin ja päivystysluonteisiin. 
 
Outi Romakkaniemi
ympäristöterveyspäällikkö 

Eläinlääkäripäivystys sekä viikonloppuisin että arkisin Enontekiön, Kittilän, Muonion ja Sodankylän kuntien alueella yhtenä päivystysalueena

TIEDOTE 27.9.2017

 

Eläinlääkäripäivystys sekä viikonloppuisin että arkisin jatkuu koko Tunturi-Lapin Ympäristöterveydenhuollon alueella toistaiseksi yhtenä päivystysalueena

Päivystävä eläinlääkäri tavoitettavissa arkisin klo 16.00-08.00 ja viikonloppuisin pe klo 16.00-ma klo 08.00 numerosta 020 692 699

Lue lisää

Mitä ympäristöterveydenhuolto on?

Tunturi-Lapin ympäristöterveydenhuollon koulutuspäivillä olleiden johtavien asiantuntijoiden luennot katsottavissa. Luennot voi ladata myös tiedostoina.
 

Lue lisää