Ympäristöterveydenhuolto - ennaltaehkäisyä ja viranomaistyötä

Ympäristöterveydenhuollon tehtävänä on ylläpitää ja edistää väestön terveyttä erilaisin elinympäristöön kohdistuvin toimenpitein. Ympäristöterveydenhuollon perusasioihin kuuluvat mm. hyvänlaatuinen juomavesi ja ravinto sekä terveellinen ja turvallinen elinympäristö.

Ympäristöterveydenhuolto vastaa elintarvikevalvonnasta, ympäristöhygieenisestä valvonnasta, tupakkalain noudattamisen valvonnasta, nikotiinivalmisteiden vähittäismyynnin valvonnasta sekä eläinlääkintähuollosta ja eläinsuojelusta.

Lisäksi tehtäviin kuuluu neuvoa ja ohjata lainsäädännön piiriin kuuluvia toiminnanharjoittajia sekä kuntalaisia ja yhteistyöviranomaisia.

Tunturi–Lapin ympäristöterveydenhuollon toiminta-alueena on Enontekiö, Kittilä, Muonio ja Sodankylä. Alueella toimii tällä hetkellä 5 eläinlääkäriä ja 3 terveystarkastajaa.

Ympäristöterveydenhuollon toimipisteiden yhteystiedot löydät täältä

Ympäristöterveydenhuollon toiminta korona-epidemian aikana

Tunturi-Lapin ympäristöterveydenhuollon terveystarkastajat ovat siirtyneet etätöihin. Tavoitat heidät työaikana puhelimitse ja sähköpostitse.

Noudatamme toiminnassamme valtakunnallisia ohjeita. Korona-epidempian aikana emme tee valvontasuunnitelman mukaisia tarkastuksia, mutta kiireelliset ja välttämättömät tarkastukset tehdään hygienia-ohjeita noudattaen ja tarvittaessa henkilönsuojaimia käyttäen. 

Välttämättömiä ja kiireellisiä tarkastuksia ovat mm:

- ruokamyrkytysten ja -epidemioiden selvittäminen ja niihin liittyvät tarkastukset ja näytteenotot.

- talousveden laadun poikkeamat sekä talousvesivälitteisten epidemoiden selvittäminen ja niihin liittyvät tarkastukset ja näytteenotot

- muiden elintarvikevaaratilanteiden ja takaisinvetojen hoito ja niihin liittyvät tarkastukset ja näytteenotot.

- elintarvikkeiden vientiin ja tuontiin liittyvät tarkastukset ja näytteenotot sekä vientitodistusten myöntäminen.

- tarkastukset, silloin kun epäillään vakavaa lainsäädännön rikkomista.

- kuntien vastuulla oleva lihantarkastus

- lisäksi muut välttämättömiksi katsottavat tarkastukset, esim. toiminnan aloittamiseen liittyvät hyväksymistarkastukset

 

Elintarvikealan toimijoille on Ruokavirasto koonnut vastauksia yleisimpiin kysymyksiin sivuilleen. 

https://www.ruokavirasto.fi/yritykset/elintarvikeala/elintarvikealan-yhteiset-vaatimukset/usein-kysyttya-covid-19-koronaviruksesta--elintarvikealan-yrityksille/ 

 

Outi Romakkaniemi

ympäristöterveyspäällikkö

 

OHJEITA ASIAKKAILLE ELÄINLÄÄKÄRISSÄ ASIOINTIIN

Eläinlääkäritoiminta kaikissa Tunturi-Lapin ympäristöterveydenhuollon yhteistoiminta-alueen kunnissa (Enontekiö, Kittilä, Muonio, Sodankylä)  jatkuu lähes normaalina. Pyydämme kuitenkin asiakkaita huomioimaan seuraavat asiat: 
 
  • jos olet sairas, pyydä joku muu tuomaan eläin vastaanotolle
  • pese kädet saapuessasi vastaanoton odotustilaan. Tarjolla on myös käsidesiä, käytä sitä tullessasi ja poislähtiessäsi.
  • pidä riittävä etäisyys eläinlääkäriin
  • tule vastaanotolle yksin, älä tuo mukanasi ylimääräisiä henkilöitä 
  • jos olet ollut ulkomailla lähiaikoina, pyydä joku muu tuomaan eläin vastaanotolle
 
Kiireelliset potilastapaukset hoidetaan tilanteesta riippumatta, mutta vaativien toimenpiteiden ajanvarauksia joudumme mahdollisesti siirtämään myöhemmäksi. Mikäli henkilöstöä sairastuu, joudumme karsimaan toimintaa kiireettömästä potilastyöstä ja keskitymme tällöin vain kiireellisiin ja päivystysluonteisiin. 
 
Outi Romakkaniemi
ympäristöterveyspäällikkö 

Kunnaneläinlääkärin virka

 

Tunturi-Lapin ympäristöterveydenhuollossa on haettavana 31.03.2020 mennessä

KUNNANELÄINLÄÄKÄRIN VIRKA

Sodankylä on n. 8 500 asukkaan vilkas, viihtyisä ja kehittyvä kunta keskellä Lappia, hyvien liikenneyhteyksien varrella. Sodankylä tarjoaa joki- ja tunturimaisemineen luonnonläheisen asuinympäristön, jossa voi nauttia monipuolisista ja ympärivuotisista vapaa-ajanviettomahdollisuuksista niin luonnossa kuin erilaisissa kulttuuritapahtumissa.

 

Kunnaneläinlääkärin toimipiste on Sodankylässä, mutta toiminta-alueena on koko Tunturi-Lapin ympäristöterveydenhuollon yhteistoiminta-alue. Yhteistoiminta-alueeseen kuuluvat Enontekiön, Kittilän, Muonion ja Sodankylän kunnat. Alueella on 5 praktikkoeläinlääkäriä ja valvontaeläinlääkäri.

 

Tehtäviin kuuluvat praktikkoeläinlääkärin tehtävät sisältäen myös päivystysvelvollisuuden. Päivystysringissä on 6 eläinlääkäriä ja päivystysalue on koko yhteistoiminta-alue.

Työ on pieneläinpainotteista sekapraktiikkaa ja syksyllä ja alkutalvesta eläinlääkäreitä työllistää poroerotukset. Viranhaltija sijaistaa tarvittaessa lyhytaikaisesti muissa toimipisteissä. Sodankylässä on hyvin varusteltu vastaanotto, jossa työskentelee 2 eläinlääkäriä.

 

Viran kelpoisuusvaatimuksena on Suomessa laillistetun eläinlääkärin tutkinto. Tehtävän hoitaminen vaatii hyviä yhteistyö- ja vuorovaikutustaitoja. Tehtävä täytetään 01.09.2020 alkaen tai myöhemmin sopimuksen mukaan. Palvelussuhteen ehdot määräytyvät KVTES:n ja lääkärisopimuksen mukaisesti. Viran tehtäväkohtainen palkka on 3216,55 €/kk. Viran täyttämisessä noudatetaan neljän kuukauden koeaikaa.

 

Hakemukset tulee lähettää 31.03.2020 klo 15 mennessä sähköpostiosoitteeseen: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. . Hakemukseen tulee liittää kelpoisuutta osoittavat todistukset ja ansioluettelo.

 

Lisätietoja antavat kunnaneläinlääkärit Tarja Nikula puh. 040 570 8223, This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. sekä Pirjo Korhonen puh. 0400 393 503, pirjo(dot)korhonen(at)sodankyla(dot)fi.

 

 

Elintarvikevirasto muuttuu Ruokavirastoksi 1.1.2019

Maaseutuvirasto, Elintarviketurvallisuusvirasto ja osa Maanmittauslaitoksen tietotekniikan palvelukeskusta yhdistyvät Ruokavirastoksi 1.1.2019. Ruokaviraston verkkosivusto www.ruokavirasto.fi korvaa vuodenvaihteessa www.mavi.fi- ja www.evira.fi-verkkosivustot. Tällä nettisivulla olevat evira.fi-sivustolle johtavat linkit eivät tällä hetkellä toimi, päivitämme ne mahdollisimman pian.  

Eläinlääkäripäivystys sekä viikonloppuisin että arkisin Enontekiön, Kittilän, Muonion ja Sodankylän kuntien alueella yhtenä päivystysalueena

TIEDOTE 27.9.2017

 

Eläinlääkäripäivystys sekä viikonloppuisin että arkisin jatkuu koko Tunturi-Lapin Ympäristöterveydenhuollon alueella toistaiseksi yhtenä päivystysalueena

Päivystävä eläinlääkäri tavoitettavissa arkisin klo 16.00-08.00 ja viikonloppuisin pe klo 16.00-ma klo 08.00 numerosta 020 692 699

Lue lisää

Mitä ympäristöterveydenhuolto on?

Tunturi-Lapin ympäristöterveydenhuollon koulutuspäivillä olleiden johtavien asiantuntijoiden luennot katsottavissa. Luennot voi ladata myös tiedostoina.
 

Lue lisää