Oivahymy- valvontatietojen julkaiseminen

Mitä Oiva on:

  • Oiva tuo elintarvikehuoneistojen valvontatulokset kuluttajien tietoon.
  • Oivassa kuntien elintarvikevalvojat arvioivat yrityksien elintarviketurvallisuutta.
  • Elintarvikkeiden vähittäismyyntiä ja tarjoilua koskevat tarkastustulokset julkaistaan oivahymy.fi -sivustolla sitä mukaa, kun elintarvikevalvojat tekevät tarkastuksia.
  • Oiva laajenee vaiheittain kaikkiin elintarvikealan yrityksiin vuoteen 2015 mennessä.

Mitä Oiva ei ole:

  • Oivassa ei arvioida asiakaspalvelun tai muun palvelun tasoa eikä ruoan makua.
  • Oiva ei muuta lainsäädännön vaatimuksia tai anna tulkintoja säännöksistä.
  • Tarkastettavat asiat eivät muutu.
  • Kaikkia Suomen yrityksiä ei tarkasteta yhdellä kertaa. Voi siis mennä pidempäänkin ennen kuin tietyn yrityksen Oiva-raportti on luettavissa.

Oivaa koordinoi Ruokavirasto, mutta tarkastuksia tekevät kuntien elintarvikevalvojat.

Elintarvikelainsäädäntö ei ole muuttunut, vaan Oiva perustuu nykyisiin voimassa oleviin vaatimuksiin. Arjessa Oiva näkyy eniten siinä, että Oiva-raportit julkaistaan kuluttajien käyttöön.

Näin haet valvontatuloksia:
Valvontatulokset löytyvät internetistä Oiva-raportin muodossa. Oiva-raportteja julkaistaan sitä mukaa, kun kuntien elintarvikevalvojat tekevät tarkastuksia paikkakunnillaan. Oiva-raportteja voi hakea osoitteessa www.oivahymy.fi > Hae yrityksiä. Tulostetut Oiva-raportit tulee laittaa esille yritysten sisäänkäyntien yhteyteen.

Näin luet Oiva-raporttia:


Tarkastuksen Oiva-yleisarvosana määräytyy sen perusteella, mikä on kaikkien tarkastettujen kohtien heikoin arvosana. Saadaksesi tarkemman kuvan yrityksen elintarviketurvallisuudesta, lue raportista Oiva-huomiot. Niistä näet, miksi arvosana ei ole oivallinen. Katso kaikkia annettuja hymiötä, sillä moni niistä voi kuitenkin hymyillä. Lue lisää Oiva-raportista osoitteessa www.oivahymy.fi > Tunnethan Oivan? > Oiva-raportt

Oiva- arvosteluasteikko

Oivahymy yritykset

Sodankylä

Kittilä

Enontekiö

Muonio