Uimavedet

Ympäristöterveydenhuolto valvoo terveydensuojelulain mukaan yleisölle avoimia kylpylöitä, uimahalleja, uimaloita ja uimarantoja. Terveydensuojeluviranomainen valvoo säännöllisesti yleisten uimavesien laatua. Uimakausi on määritelty lainsäädännössä siten, että Lapin maakunnassa uimakausi on 25.6. - 15.8 välisenä aikana. Uimavesien vedenlaadun tulokset on nähtävillä kunkin uimapaikan ilmoitustaululla sekä tämän verkkosivun uimarantaluettelon linkeissä. Uimaveden laadun lisäksi valvotaan, että edellä mainittujen kohteiden tiloista ei aiheudu terveyshaittaa siellä oleskeleville.

Uima-altaiden ylläpitäjän on laadittava yhteistyössä ympäristöterveydenhuollon kanssa laitokselle valvontatutkimusohjelma, jossa otetaan huomioon laitoksen ominaispiirteet. Kylpylöissä ja uimahalleissa tai vastaavissa työskentelevän tulee osoittaa allasvesihygieeninen osaaminen suorittamalla Valviran ylläpitämä osaamistesti. Testin hyväksytysti suorittaneille Valvira myöntää vesityökortin.

Uima-altaita ja uimarantoja koskevat valvontatarkastukset tehdään voimassa olevan Tunturi-Lapin ympäristöterveydenhuollon valvontasuunnitelman mukaisesti. Tarkastuksista peritään ympäristöterveydenhuollon taksan mukainen maksu.

Uimarantaluettelo 2023

·  Pekkukanjärämän uimaranta, Pasmajoki (Nunnasentie 32, Peltovuoma), Enontekiö
·  Kittilän kirkonkylän uimaranta, Ounasjoki (Sodankyläntie 42) Kittilä
·  Muonion kirkonkylän uimaranta, Jerisjoki (Lahenrannantie 11), Muonio
·  Luoston uimaranta, Aarnilampi (Aarnitie), Sodankylä
·  Nilimellan uimaranta, Kitinen (Jutotie), Sodankylä
·  Savikankaan uimaranta, Korvenrata (Savikankaantie), Sodankylä 

Sinilevän tunnistaminen kuvilla

Sinileväinen uimavesi on riski ihmisille ja eläimille (Ympäristöhallinto)

Järvi & meri wiki

Järvisyyhy

Cercaria ocellata –imumadon toukat voivat aiheuttaa uimareilla uinnin jälkeen voimakasta ihon kutinaa, järvisyyhyä. Cercaria-toukat ovat vesilintujen loisia ja kotilot toimivat niiden väli-isäntinä vedessä. Vapautuessaan kotiloista toukat voivat vesilinnun sijasta tunkeutua uimarin ihoon aiheuttaen voimakasta kutinaa ja näppylöitä. Kutina häviää yleensä muutamassa tunnissa, mutta näppylät säilyvät iholla pidempään. Järvisyyhyä esiintyy matalassa, ruovikkoisessa vedessä. Uimari voi ehkäistä järvisyyhyä välttämällä matalassa ruovikkoisessa uimavedessä kahlaamista, käymällä suihkussa heti uimisen jälkeen tai kuivaamalla iho uinnin jälkeen karhealla pyyhkeellä.

Muualla verkossa

Suomen Uimaopetus- ja hengenpelastusliitto ry:n uima-allasvesien materiaalipankki

Lainsäädäntöä