Elintarviketyöntekijän terveystodistus

Työntekijällä, joka elintarvikehuoneistossa käsittelee helposti pilaantuvia, pakkaamattomia elintarvikkeita, tulee olla elintarviketyöntekijän terveystodistus. Todistuksen voi hankkia työterveyshuollosta tai terveyskeskuksesta. Terveydenhuollon ammattilainen haastattelee työntekijän ja tarvittaessa tehdään salmonellatutkimus.

Laboratoriotutkimus tehdään, jos työntekijällä on parhaillaan tai hänellä on edeltävän kuukauden aikana ollut kuumeinen (≥38⁰C) ripulitauti. Laboratoriotutkimuksen tarve perustuu työntekijän omaan ilmoitukseen vatsatautioireista.Laboratoriotutkimusta ei enää pyydetä oireettomilta työntekijöiltä matkan jälkeen.

Elintarvikehuoneiston omavalvontasuunnitelmaan tulee sisältää tiedot elintarviketyöntekijän terveystodistuksista sekä salmonellatutkimuksista.

 

Lisätietoa salmonellasta